strøm

Hvor mye koster vaskemaskinen din deg hver gang du bruker den

Hvor mye koster vaskemaskinen deg hver gang du bruker den? I dette innlegget vil du få et omtrentlig svar, som avhenger av så mange forskjellige faktorer.


Hvor mye koster vaskemaskinen deg hver gang du bruker den? Det er det store spørsmålet, og er egentlig litt vanskelig å svare på, fordi det avhenger av så mange forskjellige faktorer. Likevel skal jeg prøve å svare på dette spørsmålet ved å gi et omtrentlig svar.

I dette innlegget har jeg tatt utgangspunkt i en vaskemaskin fra Elkjøp som har en "vektet energiforbruk vask (kwh/100 sykluser) på 46". Men hva i alle dager betyr dette, og hva er en syklus?

Hva er en syklus?

En syklus på en vaskemaskin refererer til en fullstendig vaskesyklus der maskinen utfører en hel serie med vasketrinn, inkludert vanninntak, vask, skylling og tømming. Vanligvis inkluderer en vaskesyklus også sentrifugering av klærne for å fjerne overflødig vann før tørking. Avhengig av vaskemaskinen kan en syklus vare fra 30 minutter til mellom 2 og 3 timer.

Hvis du vil ha tips til hvordan man kan redusere en syklus til en vaskemaskin, sjekk dette innlegget med 5 tips. 

 

Tilbake til regnestykket

Det vil si at "en vektet energiforbruk vask (kwh/100 sykluser) på 46", så betyr det at den regner ut 100 sykluser på en vaskemaskin for å gi et gjennomsnittlig svar. Dette er fordi en syklus kan variere mellom om man bruker ullprogram, bomullsprogram, om man reduserer antall skyllinger og hvor mange grader man vasker klærne på. Så alt er relativt. 

Hvis man tenker på hva 1 syklus da gjennomsnittlig tar, så er det 0,46 kWh på denne maskinen. Så hva betyr det med dagens strømpriser?

Hvis vi tar dagen i dag, hvor prisen er akkurat nå 138 øre, så kan man regne ut at en vask på 1 time og 17 minutter (vi har da kortet ned syklusen på et bomullsprogram) vil koste 48,89 øre, som er 0,4889 kr. Hvordan vi kom fram til dette er som følger:

1 time og 17 minutter tilsvarer 77 minutter.

0,46 kWh per syklus tilsvarer 0,46 kWh per 100 minutter.

Dermed vil det totale energiforbruket for programmet være:

0,46 kWh per 100 minutter x 77 minutter = 0,3542 kWh.

Hvis strømprisen i denne perioden er 138 øre per kWh, vil det totale kostnaden for å kjøre denne vasken være:

0,3542 kWh x 138 øre per kWh = 48,89 øre.

Tar vi derimot prisen i september 2022, hvor den lå på 449,4 øre, så vil dette ha vært 159,17 øre. En vask har da villet kostet 1 krone og 60 øre, altså 159,17 øre.

Så alt avhenger av dagens strømpris og hvor mange minutter man setter den på. Antall kWh trenger ikke nødvendigvis å være 0,46, den kan også være mye høyere basert på programmene dere kjører, så her kan det være lurt å sjekke om man finner en oversikt om dette i brukermanualen til vaskemaskinen. Antageligvis er den mye høyere dersom man kjører bomullsprogram på 90 grader. 

Likevel er det lurt å ha en bevisst tanke om hvordan man kan prøve å redusere dette og legge inn noen gode rutiner. Dette gjelder spesielt barnefamilier, som har en del vask som skal gjennomføres. Vasker man med vaskemaskinen rundt 400 ganger i løpet av et år (det høres kanskje litt mye ut, men for noen er dette reelt), så vil det koste litt i underkant av 200 kr. Men dette er da med et lavt forbruk på 0,46 kWh per vask.

Similar posts

Få varsel 

Hold deg enkelt oppdatert på nye funksjoner og feilrettinger med en gang vi lanserer oppdateringer.