strøm

7 tips for å redusere strømforbruket på kjøkkenet ditt

Lær hvordan du kan redusere strømforbruket på kjøkkenet ditt med disse 7 enkle og praktiske tipsene. Fra å velge riktig kokekar til å velge riktig program på oppvaskmaskinen, vil disse tipsene hjelpe deg med å spare penger på strømregningen din uten å gå på kompromiss med funksjonaliteten.


Kjøkkenet er ofte hjertet i hjemmet vårt, og det er også en av de mest strømforbrukende områdene i huset. Med stadig stigende strømregninger og et økende fokus på bærekraftighet og miljøvern, er det viktig å finne måter å redusere strømforbruket på kjøkkenet. Her er 7 konkrete tips for å hjelpe deg med å spare strøm på kjøkkenet ditt:

  1. Bytt til LED-belysning: Kjøkkenet er ofte det stedet i huset hvor det er mest behov for belysning, spesielt over arbeidsflater og spiseområder. Bytt ut alle dine gamle lyspærer med LED-pærer. LED-belysning bruker opptil 80% mindre energi enn tradisjonelle glødepærer, og de varer også mye lenger.

  2. Bruk lokk på kokekar: Ved å bruke lokk på kokekar når du lager mat, kan du redusere energiforbruket med opptil 50%. Lokk holder varmen inne og gjør at maten blir raskere ferdig.

  3. Bruk riktig størrelse kokekar: Når du lager mat, velg alltid kokekar som passer til størrelsen på kokeplaten. Hvis du bruker en for stor kjele eller panne, vil mye av varmen gå tapt og du vil bruke mer energi enn nødvendig.

  4. Unngå åpne dører: Når du bruker ovnen, er det viktig å unngå å åpne døren unødvendig. Hver gang du åpner ovnsdøren, slipper du ut varm luft og ovnen må bruke mer energi for å opprettholde temperaturen. Prøv å se gjennom vinduet i ovnsdøren for å sjekke maten i stedet for å åpne døren.

  5. Kutt ned på tiningstiden: Hvis du skal tine mat, bør du alltid ta den ut av fryseren og legge den i kjøleskapet minst 24 timer før du skal bruke den. Hvis du har glemt å tine maten på forhånd, kan du tine den i mikrobølgeovnen. Dette vil spare deg for mye tid og energi i forhold til å tine maten på kjøkkenbenken.

  6. Unngå standby-modus: Kjøkkenet er ofte stedet der vi har de fleste elektroniske apparater som kaffetrakter, brødrister, og mikrobølgeovn. Husk å slå av disse apparatene når de ikke er i bruk, og ikke la dem stå i standby-modus. Selv når de ikke brukes, bruker disse apparatene fortsatt strøm når de står i standby-modus.

Kjøp energieffektive apparater: Hvis du skal kjøpe en ny ovn, kjøleskap eller oppvaskmaskin, bør du se etter apparater med en høy energimerking. Disse apparatene er designet for å bruke mindre strøm og kan bidra til å redusere strømregningen din betydelig over tid. I tillegg vil energieffektive apparater redusere karbonavtrykket ditt og hjelpe til med å bevare miljøet.

 

Skeptisk?

Er du som meg og er litt skeptisk til noen av disse tipsene, blant annet tipset om å bruke lokk?  Det jeg nå har lært, som jeg deler gjerne videre i dette innlegget er at å bruke lokk på kokekar kan faktisk føre til en betydelig reduksjon i strømforbruket når du lager mat. Det skyldes hovedsakelig to faktorer.

  • For det første, når du bruker lokk på kokekar, holder du varmen inne i gryten eller pannen. Dette fører til at maten koker raskere, og du trenger derfor mindre tid på å lage maten. Dette igjen fører til at du bruker mindre energi, siden du ikke trenger å la kokeplaten eller ovnen gå på høy varme i like lang tid.
  • For det andre, når du bruker lokk på kokekar, forhindrer du varmetapet som skjer når varm luft strømmer ut av kokekaret. Uten et lokk vil varmen spre seg utover kjøkkenet, og du vil dermed måtte bruke mer energi for å opprettholde temperaturen på kokeplaten eller i ovnen.

Forskjellen i strømforbruk mellom å bruke og ikke bruke lokk på kokekar kan variere avhengig av størrelsen på kokekaret, type mat som lages og temperaturen som brukes. Men generelt anslås det at du kan spare omtrent 50% av strømforbruket ved å bruke et lokk på kokekar når du lager mat.

Selv om disse tipsene kan være nyttige for å redusere strømforbruket ditt på kjøkkenet, kan det være vanskelig å følge dem i hverdagen. Her er et ekstra tips for de som er travle og/eller har barn: Lag en rutine. Det kan være utfordrende å endre vanene sine over natten, spesielt når det kommer til matlaging og husholdningsarbeid. Men ved å lage en rutine kan du gjøre det enklere å følge tipsene. Sett deg ned og tenk gjennom hvordan du kan gjøre hverdagen litt mer strømsparende. Kanskje du kan vaske opp på en bestemt tid hver dag for å redusere antall oppvaskmaskiner, eller kanskje du kan lage en ukentlig handleliste for å unngå å måtte dra til butikken flere ganger i uken. Å lage en ukesmeny kan også hjelpe deg å planlegge hvilke middager du skal ha på hvilke dager. Det gjør det lettere å ta opp mat som du trenger til dagen etter.

Å redusere strømforbruket på kjøkkenet kan være en utfordring, men det er en som er verdt å ta. Ved å følge disse tipsene kan du ikke bare spare penger på strømregningen din, men også bidra til å bevare miljøet og skape en mer bærekraftig fremtid. Lurer du på hvorfor vi ikke nevnte noe om hvordan du kan spare strøm med oppvaskmaskin og mikrobølgeovn? Vi har skrevet et eget innlegg om det her

Similar posts

Få varsel 

Hold deg enkelt oppdatert på nye funksjoner og feilrettinger med en gang vi lanserer oppdateringer.